PDR - vagyis a festés nélküli horpadás javítás

Dent & Dekor

A PDR az angol Paintless Dent Removal, vagy Paintless Dent Repair kifejezés rövidítése, ami magyarul annyit tesz: festés nélküli horpadás eltávolítás, javítás.

A PDR egy környezetbarát javítási módszer, mellyel töredék áron, és sokkal rövidebb idő alatt állítható vissza a karosszéria gyári állapota. A PDR-technikával eltüntethetők az ütődések és horpadások, kiegyenlíthetők a kasztni gyűrődései és a jégeső okozta sérülések.

A javítási folyamat négy fő mozzanata a következő:

1. Kárfelmérés

Az első lépés a kár felmérése: hol van a horpadás? Milyen típusú sérülés? Mi okozta? Mekkora a kiterjedése? Miután megtisztítottuk a felületet, meggyőződtünk arról, hogy a sérült terület minden oldalról hozzáférhető, és a vizsgálat szerint PDR-technikával javítható (ahogy a horpadások 80-90 százaléka), nekilátunk a munkaterület előkészítésének.

2. A horpadás mögöttti terület feltárása

A legtöbb esetben a javításhoz szükség van arra, hogy a horpadás hátuljához is hozzáférjünk, ehhez külső, vagy belső elemeket, burkolatokat, lámpatestet, vagy egyéb részeket kell óvatosan eltávolítani.

3. A horpadás alapos vizsgálata minden oldalról

A komoly munka ezután kezdődik: különböző lámpákkal, és egy speciális, párhuzamos fénycsövekből álló világító táblával lehet a legjobban körül határolni a horpadásokat. A fény, annak tükröződése a gépjármű felületén, a horpadások mentén keletkező árnyékok, és fénytörés segít meghatározni egy-egy sérülés pontos méretét és mélységét. A lámpa fényénél olyan horpadások is láthatóvá válnak, amit szabad szemmel egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudnánk felfedezni. Fontos az is, hogy a felület tiszta, szennyeződésmentes legyen, mert a zsíros foltokon, vagy az esőcseppek rászáradt nyomain máshogy törik meg a fény, ami elrejtheti a horpadások egy részét.

Dent & Dekor

4. Javítás

A lámpa fényénél helyezzük fel, és rögzítjük a direkt erre a célra készült, pálca-szerű eszközöket, és segítségükkel nagyon óvatosan, milliméterről-milliméterre haladva, a megfelelő erősségű nyomás kifejtésével „masszírozzuk” vissza eredeti állapotába a sérült lemezt. A szakértelem és a rutin ezen a ponton a legfontosabb, mivel egy erősebb nyomással, vagy egy rossz helyre felhelyezett pálcával túlnyomhatjuk a lemezt, megsérthetjük a festést, vagy tovább deformálhatjuk a karosszériát. A javítási folyamatot folyamatosan ellenőrizni kell a világító tábla segítségével, egészen addig, míg a karosszérián tükröződő fénycsíkok egyenesek, párhuzamosak nem lesznek. A lámpa elmozdításával több irányból is meg kell vizsgálni a felületet, nehogy véletlen kimaradjon egy rész.

Dent & Dekor
Dent & Dekor

A PDR javítási folyamat gyors, a sérüléstől függően akár néhány óra alatt is elkészül, az eredmények pedig elképesztően látványosak! Különösen annak fényében, hogy egy tapaszolást, festést nem igénylő, környezetbarát módszerről van szó!

Elhozná autóját egy ingyenes, kötelezettségektől mentes állapotfelmérésre?
Kérjen időpontot most!

PDR kérdezz-felelek

Ezzel a módszerrel különféle horpadásokat, ütődéseket és gyűrődéseket lehet javítani. Ha a festés nem sérült, akkor a hibák nagy eséllyel eltüntethetők PDR-technikával, és visszaállítható az eredeti, gyári állapot. Gyorsan, és költséghatékonyan.

A munka időtartama a sérülés méretétől, mennyiségétől és komolyságától függ, a javítás néhány órát, maximum néhány napot vehet igénybe. A jégverés nyomait eltüntetni egy hosszabb folyamat, hiszen sok különálló horpadásról van szó. Egy ajtórányitást valószínűleg néhány óra alatt teljesen el lehet tüntetni, de egy koccanás, vagy a figyelmetlen tolatás nyomai megint csak több időt igényelnek. Minden esetben előzetes állapotfelmérés szükséges az időtartam megbecsléséhez, viszont még a leghosszadalmasabb munka is rövidebb idő alatt elkészül, mint egy hagyományos karosszériajavítás.

A hagyományos horpadás javítás során a mélyebb sérülést egy speciális tapasszal töltik ki, amit utána csiszolnak, hogy egy szintbe kerüljön az egész felület, és az egész elemet – vagy egy részét – az autó színére festik. Bár a végeredmény itt is lehet elsőre tökéletes szépségű, és a gépjármű pont úgy nézhet ki, mint újkorában, összeségében mégis más a végeredmény: a festés már nem gyári, ha a javítást végző szakember nem jó színt választ, akkor elüthet az elem árnyalata az autó többi részétől. A rosszul megválasztott tapasz anyaga az UV-sugárzás hatására repedezetté válhat, és ez mind csökkenti az autó értékét, ha szeretnénk eladni. Időigényes, költséges folyamat és elavult módszer. A PDR-technikával a horpadások legnagyobb része javítható, gyors és költséghatékony alternatíva: nincs szükség töltőanyagra, tapaszra, csiszolásra és festésre. Az autó fényezése teljes egészében gyári marad, és nem csökkenti az értékét.

Összességében a PDR javítás egy gazdaságos, és hatékony módja annak, hogy gondoskodjunk autónkról, és megőrizzük a kasztni hibátlan állapotát!

Ön is szeretné újra szép, horpadások nélküli állapotban látni gépjárművét? Kérjen időpontot egy díjmentes állapotfelmérésre, kötelezettségek nélkül!

Bemutatkozás

2010. óta mozgok autós, és műszaki körökben (értékesítő, szervíztechnikus, autószerelő). 2015-ben hallottam először a PDR technológiáról, akkor kezdtem hobbi-szinten érdeklődni a technológia iránt. 2017-ben végeztem el egy átfogó képzést, ezután indítottam el a vállalkozásomat.

Azóta folyamatosan képzem magam, bővítem az imsereteimet, kutatom az új lehetőségeket és  törekszem megfelelni a szakma, de különösen az ügyfelek által támasztott elvárásoknak- mindeddig csak pozitív visszajelzésekkel! 🙂

Ügyfeleim véleménye

Kövessen Facebook-on, vagy nézze meg videóimat a YouTube-on:

Küldjön üzenetet, foglaljon időpontot díjmentes állapotfelmérésre!

Sikeres üzenetküldés!

Hamarosan válaszolok az üzenetére, türelmét kérem. 
Kérdés esetén hívjon bizalommal a +36 70 596 1988 telefonszámon.

Call Now Button